Nytt kjøkken!

Endelig ferdig med kjøkkenet. Egentlig bare nesten ferdig for det gjenstår litt maling og silikon. Men det blir fikset i morgen.

Etter 3 uker med pappesker og rot har vi kommet i mål. 

Vi har selv stått for oppussing mens selve kjøkkenet er fra Kjøkkenhuset i Mysen. De er kjempeflinke og har bidratt med råd da vi startet med “nytt kjøkken”.

Helt i starten kom også ergoterapeuten med råd,som at vi måtte tenke “rullestol” i planene. En rullestol må tenkes integrert når man skal planlegge nytt kjøkken.

Det ble aldri vurdert HC-kjøkken for jeg ønsket det ikke. Huset vårt bærer allerede stort preg av rullestol…

Men kjøkkenet er laget sånn at jeg skal kunne fungere der. Vi har nesten ikke overskap siden jeg vil ha problemer med å nå opp. Derimot har vi masse skuffer og benkeplass!

Vi har stue med åpen kjøkkenløsning. Før hadde vi et stort spisebord med plass til 8. Det er nå erstattet av et rundt spisebord med plass til 4. 

Rullestoler ta mye plass… Vi har fått plass til “arbeidsstol” til meg og den elektriske rullestolen har fått sin plass nær stikkontakt(for lading).Vi har lenge vært klar over at vi måtte ha nytt kjøkken fordi livssituasjonen dessverre forandret seg for meg. Men nå er vi i mål og vi er alle veldig fornøyde!

Vi som har 2 bursdager å feire!

Vi har hatt en nydelig sommerferie men nå er det tid for å tenke høst! Høsten er spesiell for meg for det nærmer seg bursdag nr 2. Dagen er 13.desember og det er dagen jeg overlevde noe jeg ikke burde overlevd. Selv om oddsene nok var dårlige så klarte jeg meg alikevel og derfor feirer jeg 13.desember .

Livet er  annerledes når man har overlevd dødelig sykdom. Jeg har utvilsomt fått et annet perspektiv på livet. På visse områder har jeg fått liten tålmodighet med de som syter over snørr og vondter. En bekjent av meg som er hjertetransplantert har det på samme måte :” jeg orker ikke folk som syter. Neste gang noen syter foran meg skal jeg plukke kongler og de skal jeg putte opp et visst sted på de”… Tja,fra tid til annen tenker jeg kongletanken jeg også..For er man blant de heldige som legene

klarte å redde så blir livet så enormt verdifullt og man er så takknemlig. Snart er det 5 år siden jeg overlevde og jeg synes jeg har et fint liv. Noen ganger tenker jeg ” jeg ville ikke vært foruten den hjerneblødningen”,for den har gitt meg et liv som er flott. Da jeg nevnte den setningen for nevropsykologen sa han at mange som overlever dødelig sykdom mener det samme som meg,de ville ikke vært foruten sykdommen. 

Jeg klarer meg fint tross stor skade. Jeg klarer riktignok ikke alt som jeg gjorde før men jeg er da ganske så greit med på det meste alikevel.

Med høsten i anmarsj så må det planlegges. Jeg skal snart legges inne på sykehus igjen så vi har vært travelt opptatt med å bli ferdige med oppussing.

Vi har kvittet oss med det meste av møbler, og la det ut på finn.no

Kjøkkenet er revet ned…

og fliser fjernes…

Siden jeg ikke helt kan bidra med så mye oppussing tok assistenten og jeg en tur i lysløypa med Fredrik!


masse rognebær..

Høsten er vakker med alle sine farger


Vakreste bikkja i hele verden!

I neste uke settes det nye kjøkkenet opp,vi gleder oss. Noen uker med kjøkken i pappesker er utfordrende! Plastkopper,plastbestikk og papptallerkner er snart historie og vi kan ta fatt på høsten med helt nytt kjøkken,ny parkett,ny vedovn og nye møbler.

Det er masse som skal skje fremover. Når jeg kommer hjem fra sykehuset  er det å øve inn til nye konserter med janitsjar`n.   Nå er det det masse fin musikk det gjelder. Og så kommer tida for julekonsert og nyttårskonsert. 

 

Vi går en fin tid i møte. Jeg har masse å glede meg til. Litt spesielt er det å feire 5 år som “overlevde”. Men 13.desember er den fineste bursdagsdatoen jeg vet om!

 

Evaluering av sydenturen og tips til andre i samme situasjon som meg!

Jeg har vært på den første sydenturen etter hjerneblødningen.

Siden vi hadde vært en del ganger før på Gran Canaria ønsket vi oss tilbake dit. Ved tidligere besøk har vi bodd på Natural Park i Puerto Rico. Natural Park ligger godt oppi både høyden og dalen,og siden vi sist var der har jeg havnet i rullestol. Natural Park er heller ikke tilrettelagt,de har trapper og ingen heis…

Så derfor tok vi kontakt med Ving og ba om råd. Hadde de et hotel,hvor som helst,som var godt egnet for elektrisk rullestol og med et bra bassengområde?Vi fikk en liste over hoteller som var godt egnet! Vi kunne egentlig bare velge og vrake.Valget falt til slutt på Sunwing Arguineguin Seafront. 


Siden det var flyavgang veldig tidlig på morgenen  valgte vi å overnatte på SAS Raddison Blu som ligger ca 100 m fra avgangshallen. Vi bestilte HC-rom. Badet var fint tilrettelagt men senga var altfor høy. Jeg hadde store problemer med å komme opp i senga. Så rådet mitt må være å spørre etter seng med heis. Det fins ved de aller fleste hotellene på Gardermoen…

Vings flyavgang til Las Palmas skjer med Thomas Cook Airlines. Vi reiste med et moderne og flott fly. Vi hadde bestilt assistanse… Flyselskapet må godkjenne elektrisk rullestol. Det gjøres ved at rullestolbrukeren selv må ta kontakt med NAV/hjelpemiddelsentralen. Dette må gjøres i god tid før avreise,kanskje en måneds tid før. Er det lenge siden siste “EU-sjekk” av stolen(min sjekkes en gang i året) må stolen gjennom en godkjenning. I mitt tilfelle var stolen gjennom en sjekk tidlig i våres så jeg trengte ingen ny. Men man trenger uansett en attest som viser til hva slags batteri stolen har f eks gelè-batteri. NAV sendte meg denne attesten i god tid. Men allerede ved bestilling må flyselskapet godkjenne stolens vekt og lengde. Attesten man får fra NAV/hjelpemiddelsentralen må forevises innsjekk sammen med billett og pass. Assistanse var bestilt ved bestilling av turen. Det er viktig at man gir beskjed om at man skal ha rullestolen helt til flydøra. Hvis ikke gjør det vil innsjekkinga gi deg en manuell rullestol du kan ha så lenge. 

Rullestolbrukere har egen “inngang” i sikkerhetskontrollen.Det er en fordel! Man ruller rett forbi hele køen! Man blir utsatt for manuell kontroll,dvs at en person føler på armer,rygg og ben om man har noe med seg man ikke skal ha.. Jeg ble spurt om det var ok at det var en mann som gjorde det,hvilket jeg sa ja til.  Ønsker man en av sitt eget kjønn er det ok .Dette har jeg vært i gjennom en rekke ganger og følte det ikke vanskelig. Jeg synes det var riktig så hyggelig å bli sjekka manuelt av en kjekk ung mann i 20-årene. Selve rullestolen kan bli utsatt for omfattende kontroll. De tar narkokontroll av den.

De av oss som bruker medisiner må ta kontakt med sitt apotek. I 2002 kom det en regel om at medisiner som skal medtas på reiser utenlands må ha attest, en medisinattest.En slik attest koster kr 90. Har man medisiner som inneholder narkotika  (f eks Vival) må man også ha en Schengen-attest. En Schengen-attest er dokumentasjon fra et norsk apotek på at du er eier av en medisin som inneholder narkotika. Denne attesten koster også 90 kr. De medisiner man tar med for oppholdet må ikke pakkes i dosett. Ta med de medisinene du trenger under oppholdet i orginaleskene som er merket med ditt navn,fødsesldato og legens navn. Selv valgte jeg å legge medisinene i en plastpose sammen med medisinattestene i håndbaggasjen. Dette fordi at om kofferten skulle komme på avveie ville jeg ha medisinene i behold. I innskjekkinga ga jeg beskjed om at jeg ønsket å ha rullestolen helt til flydøra. Gir man ikke beskjed om dette får man en manuell rullestol å ha så lenge… 

Jeg hadde den elektriske rullestolen helt til døra og ble hjulpet inn i flyet. Litt rart at jeg hadde sete 21C når jeg hadde bestilt assistanse pga handikap…Så neste gang forhåndsbestiller vi seteplass. OBS! Er man handikappet kan man ikke bestille plass ved nødutganger,dette pga en eventuell evakuering av flyet.

 Vi hadde bestilt mat begge veier “Holiday Meal”. En gryterett og helt grei på smak.

 

Fra Las Palmas til hotellet i Arguineguin hadde vi bestilt HC-transport via Ving. Det var dumt gjort av oss for det var både dyrt og dårlig. HC-transporten foregikk i en minibuss hvor de bakerste setene ikke var fjernet(sånn de gjør her i landet)  at jeg stod plassert helt skjevt.


Her er bildet som beviser at rullestolen er helt feil plassert! På skrå etter å ha blitt dyttet opp en altfor bratt rampe! Det resulterte i at da jeg ble trillet ut at av bilen kom det det ene hjulet over kanten på rampa og rullestolen holdt på å velte. Flinke mannen min som klarte å ta fatt i stolen! For denne transporten betalte vi 1900 kr,kjempedyrt og dårlig! Nå vet  vi at vi burde valgt en vanlig HC-taxi som det er mange av i Las Palmas. Det ville kostet oss ca 60 Euro hver vei…

Vi hadde bestilt frokostbuffet begge ukene. Det kostet 1000 kr pr pers,tilsammen 2000 kr. De første dagene var det greit å gå rett til matfatet..men så ble man lei den masseproduserte storkjøkkenmaten. På dette hotellet bor det masse svensker,dansker og nordmenn og man må selvfølgelig ta hensyn til alle. Men frokostbuffeten inneholdt alt for masse søtsaker som donuts,marengs,søte kaker,pannekaker,amerikanske devilskaker osv. Den inneholdt også noe frukt, som epler og bananer. Noe vannmelon ble også satt fram men fatet ble i lite grad fylt på. Ellers inneholdt frokosten mye egg&bacon,stekte pølser og noe kjøtt. Det var ikke så veldig sunne saker. Vi fikk også tilbud fra Vings om å kjøpe All inclusive til den nette sum av 9000 kr… Dette valgte vi bort for i stedet å spise ved forskjellige restauranter.

Neste gang vi reiser til syden kommer vi ikke til å bestille hverken frokost eller all inclusive. Vi kommer til å lage frokost og noen lunsjer selv og ellers spise alt ute. Arguineguin har flere fine matbutikker. OBS! Det fins et lite supermarked på dette hotellet men med svært dyre priser.

Vi fant et nytt shoppingsenter i Arguineguin. 

Denne matbutikken hadde et utrolig bra utvalg.

Maten er nokså billig og utvalget er veldig bra. 

Når vi evaluerer sydenturen så var mye bra. Vi vil absolutt tilbake dit. Men kanskje ikke når det er i slutten på norsk skoleferie og i starten på den spanske skoleferien. Vi velger oss nok en annen tid på året. Men ferien var flott og har gitt veldig mersmak. Det er heller ikke vanskelig å være rullestolbruker på Gran Canaria.Det er godt universelt utformet og man kommer frem overalt. 

Jeg kan anbefale Arguineguin og Gran Canaria på det varmeste!