På tur i lysløypa!

Like ved der jeg bor er det en fin lysløype. Den er lagt helt tilrette for rullestol/barnevogn.

Bikkja og mann min foran…

Kjekt med rullestol her på bygda!

Mann min trener bikkja som lyder navnet Fredrik!

Så nærme kommer jeg skogen,for meg en stor opplevelse!

Hver eneste lysstolpe i lysløypa er sponset av privatpersoner/firmaer

Her er det hogget ned mye skog….

Mye tømmer…

Og helt bakerst på bilde kan man skimte et nytt bo-område. Folk flytter visst til bondelandet!

Fint å bo på landet!

Å bo nære svenskegrensa! Og hva er billig i Sverige…

Vi bor nære svenskegrensa, faktisk når vi Sverige på ca 30 minutter. Det kan være greit å bo så nære … 

Vi drar til Tøcksfors ca 1 gang i uka, som regel på  søndag.

Tøcksfors shoppingsenter har blitt bygget ut de siste årene og fremstår nå som et moderne shoppingsenter som er universelt utformet. Senteret har ca 38 butikker og 4 spisesteder. Senteret dekker det aller meste av hva man måtte trenge.

Det kan være lurt å gjøre litt research før man tar turen over grensa for tilbudene varierer veldig og butikkene konkurrerer om kundene. Man skal også være klar over at det kan lønne seg å handle hjemme i stedet, for ikke alt er billig i Sverige. Tøcksfors har heller ikke noe Systembolag om man skulle ha behov for å handle denslags.

Vi er en familie på 4 ,vi rører ikke alkohol eller tobakk. Vi handler en del mineralvann i Sverige,som er atskillig  billigere enn hjemme.  
En 4-pack pepsimax koster 79.90 (på Obs!) mens den i Sverige koster 39.90!  For meg som ikke kan drikke brus som inneholder koffein kjøper jeg i stedet.

eller   

1 1/2 l av disse flaskene koster 16.90 mot ca 27 i Norge! 

De fleste som reiser over grensa handler kylling! Den er billig men her skal man være bevisst på kvaliteten. Det kan nok lønne seg å kjøpe den dyreste Guldfågeln/Svensk kyckling!

Kjøttdeig er ofte på tilbud men jeg er mest opptatt av kvalitet og kjøper alltid karbonadedeig. Svensk kjøttdeig inneholder ( i hvert fall min erfaring) mye salt og vann. 

Bacon kjøper vi aldri men ser at nordmenn på svenskehandling  kjøper bacon i store kvanta. I stedet for bacon av svin kjøper vi bacon av kalkun. Den er både billig og sunn!

Etter noen år som handlende i Sverige fast har jeg blitt bevisst på hva som lønner seg eller ei.Her teller både pris og kvalitet. Jeg kjøper aldri egg, ost,frukt og  grønnsaker i Sverige.  Det synes jeg er tryggest å handle hjemme!

Så hva lønner seg å handle i Sverige? Jo,det meste av vaskeprodukter! Vaskemidler til klesvask,oppvaskmaskin,hårprodukter,(shampoo/balsam)tannkrem,toalettpapir osv er en del billigere i Sverige. En del meieriprodukter er billigere i Sverige; drikkeyoghurt,melk, lettmargarin og yoghurt naturelle er mye billigere enn hjemme. Pålegg,f.eks roastbiff er billig!

Ca en gang i måneden drar vi til Nordby.  Nordby shoppingsenter,Strømstad ligger ca 8 mil herfra og er et flott shoppingcenter som er universelt utformet. Senteret innehar 110 butikker/spisesteder. Vi drar hit ikke akkurat for å handle mat,men andre ting vi trenger. Det er stort utvalg av alle typer butikker.

Jeg er ingen ekspert på svenskehandling  men bruker det jeg har erfart. At svenskehandling ikke alltid lønner seg … Man må være prisbevisst.  

Godteri er uten tvil billig i Sverige,men sjelden vi kjøper noe sånt. Men billig er det !

God tur over grensa

 

 

 

 

 

1

Hvorfor jeg ikke vil være med i slagforeninger,være kontaktperson for slagrammede eller snakke slag.

Senest i dag fikk jeg melding på Facebook om at en Fb-venn hadde lagt meg til i en gruppe for slagrammede. Jeg synes ikke noe om sånt og meldte meg straks ut av gruppen. Det er da enda godt at man kan velge selv.

Ja,jeg er slagrammet. Ganske alvorlig også! Jeg er en av de som er rammet så hardt at det fikk alvorlige konsekvenser for mitt videre liv. Det er trist at jeg aldri mer kommer ut i arbeid. Det er trist at jeg aldri mer får kjøre bil. Jeg er ikke blant de heldige slagrammede som får førerkortet tilbake. 9/10 som rammes av alvorlige helseskader får førerkortet tilbake. Jeg er heller ikke ikke blant de heldige slagrammede som får komme tilbake til arbeidslivet.  Men jeg har for lengst akseptert min skjebne. Hvorfor? Fordi jeg overlevde noe jeg ikke burde overlevd! Og i den gleden ligger det en stor takknemlighet over at jeg fikk livet tilbake.

Jeg overlevde og sitter igjen med stor skade. Pareser i rygg,ben,ansikt,munn,svelg,spiserør osv  er nå en ting å leve med. Men en stor hjerneskade gir meg utfordringer som jeg kjenner på hver eneste dag. Alikevel ønsker jeg å ta det gamle livet mitt tilbake!

Det er 4 1/2 år siden jeg ble rammet av hjerneblødningen. Jeg har gått en lang vei med ekstrem mye rehabilitering for at jeg skal bli så bra som overhodet mulig. Men på et  eller annet tidspunkt ble det viktig for meg å tenke kun på veien videre. Jeg er inneforstått med at mange slagrammede kan ha behov for å tilhøre slagforeninger og slaggrupper. Det må være lov å si at jeg har ikke denslags behov.

Mange har sagt til meg at jeg er en person som er god til å snakke for meg,jeg burde reise rundt å snakke med “nyslåtte”( de som nettopp er rammet av slag) for å være der for dem. 

I over 4 år har livet mitt dreid seg om rehabilitering,trening,hyppige legekontroller,BT-måling flere ganger i uka,sunt kosthold, planlegging av ukas treningstimer:fysioterapi,helsestudio,trening i varmtvannsbasseng,rideterapi osv.. 

Jeg meldte meg inn i begge slagforeningene fordi andre rådet  meg til det. Og det ga meg svært lite. Jeg har arbeidet i helsevesenet i 32 år. Jeg har vært med på å trene opp slagrammede… 

Sorry,men jeg orker ikke mere prat om slag. Jeg orker ikke sykdomsfokuset. 

Mitt valg er å glemme hele slaget for å fokusere på veien videre. Jeg kan ikke glemme selve slaget men jeg har lært meg å leve med det! Jeg har akseptert det !

Jeg er med i NHF(Norges Handikapforbund). For jeg er alvorlig funksjonhemmet og blir sittende i rullestol resten av livet. 

Jeg klarte fint å tilpasse meg livet som funksjonshemmet. For jeg har hele tiden tenkt at “skjedd har skjedd”,jeg må gjøre det beste ut av det!

Jeg har et fint liv selv om skjebnen var litt tøff mot meg.  Jeg tror at de aller fleste jeg omgås sjelden tenker på meg som slagrammet. Jeg er heldig og er svært aktiv med i janitsjar`n. Tror jeg kun har hatt fravær fra korpsøvelser når jeg har vært innlagt Sunnaas. Korpsmiljøet gir meg masse. Jeg er omgitt mennesker hvor de fleste har mange år bak seg i korps. Korpsmiljøet er nok et godt sted for inkludering. Måten jeg har blitt tatt i mot i korpset har vært unik. Jeg har fått mulighet til å gjenoppta noe som betydde mye for meg i barne- og ungdomsårene.

Veien videre for meg er et normalt liv. Jeg skal reise på jenteturer,korpsturer og sydenturer. Leve livet akkurat som før uten fokus på sykdom,slag,begravelser og annen elendighet. Da jeg sist var på kontroll spurte legen: “Har du vært noe syk i det siste”? og jeg svarte som sant var  at nei jeg hadde ikke hatt hodepine,forkjølelser eller omgangssyke. Han var fornøyd og sa :” det er fordi du har et godt immunsforsvar og spiser sunt”!  Så godt at han ikke nevnte slaget. Jeg er jo aldri syk men kronisk skadet!

 

Tour of Norway

I dag passerte Tour of Norway hjemstedet mitt!

Skjer det noe på bygda må jeg få det med meg! Og i dag var det etappe som passerte hjemstedet. 

Sola skinte over bygda,men litt kaldt alikevel. Greit å være rullestolbruker når det er sykkelløp,man får alltid god plass!

Helikopter som filmer…ikke så vanlig å se på bygda mi!

Litt sirkus mens det pågikk,men fort over. Tour of Norway ruller videre!

 

Bakedag!

For meg er det mye trening i å bake. Jeg sliter veldig med å koordinere hendene så baking er en fin trening.Også kognitivt har jeg stort utbytte av å bake. Baking krever planlegging,konsentrasjon og utholdenhet. 

I dag ble det skolebrød, cupcakes og risboller.

Først startet jeg med bolledeig.

Jeg bakte cupcakes…

Her holder jeg på med å lage risboller…

Alle skolebrødene ferdig pyntet..

Ferdig pyntet cupcakes og risboller!

Fin dag med masse baking. Om jeg spiser det selv? Nei, jeg holder meg  til frukt. Men baker gjerne til andre!

17.mai!

Da er 17.mai over. Men dagen startet tidlig. Stod opp kl 05.45. Noen flagg måtte ut..

Siden sønnen og jeg spiller i samme korps og mann min er med som hjelper for meg dro vi av gårde før kl 7 for å plukke opp an annen medmusikant. Kl 7 30 spilte vi ved et alders&sykehjem før ferden gikk videre til flaggheising ved Rådhuset i Askim.

Deretter spiste korpset en bedre frokost før vi hentet en skole og dro til oppsamlingsplassen for barnetoget. Barnetoget ble en våt og kald opplevelse. Etter barnetoget hadde vi pause frem til borgertoget. I den pausen dro vi hjem en tur,jeg var gjennomfrossen og trengte å varme meg litt. Deretter dro familien på lunsj til en asiatisk restaurant i Askim. Jeg valgte en rekesalat til forrett.

Til hovedrett valgte jeg Pekingand.

I dag hadde vi med oss drill.

Det var bedre vær under borgertoget selv om det var forholdsvis kaldt…

Det ble litt spilling i Folkeparken. Arrangementet ble avsluttet med “Ja,vi elsker”.

En litt kald og våt 17.mai. Men fint å være en del av et flott janitsjarkorps!

Fredagskveld med laks og dessert!

Noen dager siden forrige blogging men selv om jeg er 100% ufør har jeg det travelt i blant. Mye å drive med! 

I dag har det vært nydelig vær så etter treninga ble det litt soling. Middagen i kveld ble laks. Siden jeg er litt lei sushi eller sashimi ble det i kveld stekt laks med fløtegratimerte poteter.

Til dessert ble det is og frukt. Isen er av typen Dream.

Vil ønske lesere av bloggen  god 17.mai !