Vært på videregående skole og snakket om hjerneslag!

Sist torsdag hadde jeg gleden av å være på en videregående skole. For en tid siden ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å komme på en skole for å snakke med helsefagelever om hjerneslag.Og klart jeg sa ja! For jeg ser viktigheten av å kunne gi av min erfaring og kunnskap om en sykdom som er svært alvorlig og som rammer flere og flere. 16 000 mennesker rammes årlig av hjerneslag i Norge og jeg er også ganske sikker på at det er store mørketall. For alle oss som har jobbet ved sykehjem vet at hjerneslag relativt sjelden blir rapportert. På sykehjem er det vanlig å bortforklare det hele med “er bare et TIA-anfall,går over innen 24 timer”. Men ved alle typer slag skal man på sykehus. Og her syndes det nok bortover på sykehjemmene…

Hjerneslag er en fellesbetegnelse for hjerneinfarkt(blodpropp) og hjerneblødning. Av de 16 000 som årlig rammes i Norge rammes ca 80% av hjerneinfarkt. Og av de 80% dør ca 20%. Ca 15-20% av de 16 000 rammes av hjerneblødning og av de dør over 50%. Så hjerneblødning er absolutt det man helst bør unngå..

Jeg fikk hjerneinfarkt i 2009 og en megastor hjerneblødning i 2010 så jeg har hatt veldig flaks som har overlevd.

Det var fint å komme på videregående. Jeg hadde med 2 CT-bilder av min egen hjerne og tror kanskje bildene er litt heavy..

Jeg er nokså utadvendt og det var lett å snakke med klassen. Det var en fin klasse som stilte spørsmål. Og jeg besvarte de alle. Lærer hadde på forhånd sagt til meg at om det var ting jeg syntes var vanskelig å snakke om så skulle jeg la være. Men jeg syntes det var veldig lett og greit. Det var nok fint at mora mi ikke var der da jeg kom inn på temaet “sex og hjerneslag”! 

Her sammen med læreren!Tror jeg kanskje var opptatt med å forklare de ulike paresene…

Som takk for innsatsen fikk jeg en fin blomst!


 

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Nå er det endelig litt finere vær og jeg har byttet ut crosser`n med den lille rullestolen. Den er bedre å sitte i,det dumme er at jeg får med meg lite varer.

 

 

 

 

CT-bilde fra hjerneblødninga!

Nå for tiden holder jeg på med et foredrag jeg skal holde for helsefagelever. 

Jeg ble spurt om jeg kunne prate litt om det å rammes av en stor hjerneblødning og svarte sporenstreks ja! Jeg liker å prate,gi informasjon og kunnskap om et tema jeg synes er veldig viktig. 

Jeg lurte litt på hvordan jeg skulle gripe det an og bestemte meg for å prøve å få tak i CT-bildene fra hjerneblødninga. Jeg ringte bildediagnostikk ved det sykehuset som behandlet meg og de var veldig positive. De syntes det var gøy at jeg ville bruke mine egne CT-bilder i undervisningsøyemed.

Jeg hadde aldri sett disse bildene,men familien min fikk se de den natta jeg jeg ble brakt inn.

Bildediagnostikk sa de ville anonymisere bildene sånn at info navn røpes. De ville sende det omgående. Dagen etter lå de i postkassa…

Jeg fikk litt sjokk da jeg så bildene,blødninga var mye større enn jeg trodde…

Her er bilde av blødninga! Midt inne i hjernen,det hvite feltet. En blødning som er  5 cm lang og 2.2 cm bred! Kjempestor til blødning i hjernen å være!

Jeg har dessverre gått med en aneurisme(utposing) på en blodåre som tilslutt sprakk…

Skjedd har skjedd og jeg må bare gjøre det beste ut av det. Daglig trening og et sunt kosthold har gitt meg et godt grunnlag for å fortsette fremgangen.

Jeg har kommet meg veldig! Takket være enormt med rehabilitering!

Jeg gleder meg ti å komme til den videregående skolen for å snakke med helsefagelevene!

 

Ha en fin kveld!