Ferietid…

Godt med ferie selv om man er 100 % ufør..

Været har ikke vært noe spesielt bra så vi har tatt det litt med ro. En dag dro vi inn til Oslo og Aker Brygge.

Ikke så lett med rullestol i Oslo…

Etter en tur rundt på Aker Brygge var vi på Carl Johan..

Tiggere ligger over alt nå for tida. Dette er den nye trenden…. å legge seg rett ned med tiggerkoppen. 

Etter en tur på Carl Johan dro vi i retning Grønland. 

Det er flott på Aker Brygge men kanskje koseligere på Grønland…


Kjempegodt!

Og gubben drakk Tøyen-Cola!

 

Så dro vi for 2 dager siden en tur igjen til Aker Brygge og Tjuvholmen! Noen i familien er ivrig opptatt av å finne Pokemon.
 

Vi spiste på Friday`s! Dette er forretten bruchetta.

Hovedretten

Og desserten!


 

 

Det er flott på Tjuvholmen

Det er litt kunst å se…

og noen fine båter….
 

Også i dag dro vi en tur inn til hovedstaden for å spise søndagsmiddag.Gadd ikke lage middag hjemme i  varmen.

Vi dro på Friday`s igjen,men denne gang den på Carl Johan. 

Jeg valgte samme forrett som sist..

Bruchetta…

Til hovedrett ble det laks

og til dessert

Det har blitt litt spising ute i sommer… men aller best liker jeg Greenlightsmenyen på Peppez. Den inneholder kun 600 kalorier og er veldig god

Jeg prøver å spise sunt og sushi eller sashimi er favoritten

Spis sunt og tenk på helsa! Fortsatt god sommer i varmen!

Med elektrisk rullestol til New York!

Jeg har nettopp kommet hjem fra New York og tenkte jeg burde fortelle litt om hvordan det er tilrettelagt for rullestol. 

Ja,det er veldig godt tilrettelagt. Ingen tvil om det. Jeg valgte å reise med Norwegian begge veier fordi jeg har god erfaring med Norwegian.Da jeg bestilte billett måtte jeg oppgi mål og vekt på rullestolen. Man bør også ha med en attest som viser at rullestolen er nylig godkjent dette pga batterier. Jeg har gelèbatterier. De må kobles fra hverandre under flight. 

Jeg hadde også bestilt “assistanse”. Det betyr at man har gitt beskjed om at man trenger ekstra bistand! På Gardermoen beholdt jeg da rullestolen helt til inn til fly og jeg fikk hjelp inn i flyet. Som bevegelseshemmed får man ikke sitte ved nødutganger. Jeg hadde plass like ved HC-WC, ikke så ok å høre all nedspylinga fra dassen hele tiden. På flighten hjem var innskjekkinga på JFK ikke like imøtekommende som de på Gardermoen og jeg ble nektet å beholde rullestolen til gate. Dette skal ikke forekomme og hadde jeg ikke vært så trøtt så hadde jeg sagt de  i mot. Men jeg fikk en nokså antikk manuell rullestol å bruke så lenge. 

Fra JFK flyplass kom vi oss nokså greit inn til sentrum. Vi bodde på Washington Jefferson hotel og hadde bestilt HC-rom. Rommet var veldig bra og betjeningen der var veldig hyggelige. Det blir samme hotell på neste tur til New York også!

Vi bodde like ved alt av severdigheter. Rett ved Times Square og Broadway.

Taxi,busser og tog er tilrettelagt for rullestol. Fotgjengeroverganger er godt merket.

De aller fleste spisesteder er universelt utformet og om de har inngang med trapp så har de en inngang for rullestol ett rundt hjørnet! Alt er godt merket.

Jeg hadde ingen problemer som rullestolbruker i New York.

 

Her er sønnen og jeg på Sightseeingtur med buss. Det var voldsomt varmt i New York,ca 30 grader og sola steika. Vi tok en 3-timers tur som viste New York “downtown” og Brooklyn.Turen kostet en del men er vel verdt pengene.

New York!

Manhattan Skyline sett fra Brooklyn!

Jeg vil absolutt anbefale New York som reisemål for rullestolbrukere. Selv er jeg i ferd med ny planlegging av tur til New York. Samme hotell med med 1. klassebilletter med Norwegian!

Å spy opp hele frokosten…

Jeg hadde et hjerneinfarkt i mai 2009. Det satte meg litt tilbake. Men hjerneblødningen 13. des 2010 gjorde meg 100 % ufør. 

Under første rehabilitering la jeg merke til at jeg hostet så ofte. Det ble etter hvert veldig plagsomt med all hostinga. På neste rehabiliteringsopphold nevnte jeg hostinga under innkomtsamtale med lege. “Du har svelgparese,det må utredes nærmere…” 

Hostinga kunne være voldsom. Den ble ofte avslutta med brekninger eller oppkast. 

 

Svelgparese betyr lammelser i svelget. 

For litt mer enn et år siden ble jeg innlagt Sunnaas sykehus igjen,denne gang for utredning av dysfagi.(spise&svelgevansker).

Utredning foregikk over 3 dager. Jeg måtte fortelle om problemer som sikling,brekniger,sprutbrekninger og ofte oppkast.Ikke så lett å snakke om sånt til folk som ikke har kunnskap om store slag men til fagfolkene på Sunnaas sykehus var det enkelt.

Jeg ble undersøkt nøye av lege og logoped og det ble foretatt flere spiseobservasjoner. Til slutt måtte jeg gjennom fluoroskopi. 

Da svaret kom ble jeg egentlig bare lettet. Omfattende pareser i munn,svelg og spiserør. 

Ved Sunnaas sykehus er de flinke. Det er der fagfolkene jobber.. Jeg har fått god informasjon og masse tips om hvordan leve med dysfagi. Men det er vanskelig for folk å skjønne. Ingen skjønner helt hvorfor jeg kvier meg for å spise sammen med andre. 

Jeg har fått masse info om matsorter jeg bør unngå og matsorter som er ok. 

Yoghurt f eks er et stort problem, Yoghurt inneholder frukt og /korn. Det  gir meg problemer. Men i Sverige fant datteren min en yoghurt helt uten klumper.Så den kjøper vi inn. Men nå har det dukket opp et nytt problem. Drikker jeg et helt glass drikke-yoghurt får jeg problemer med spiserøret. Det blir fylt opp! Så nå prøver jeg meg frem på hvilke mengde drikke-yoghurt jeg klarer å drikke uten ar jeg spyr opp alt igjen.

I perioder er jeg veldig bra og hoster lite. Men ved den minste forandring så forverres situasjonen min. F eks da jeg var i New York. Kosten ble annerledes og problemene økte.Akkurat nå har jeg en veldig dårlig periode med masse hoste og brekninger om natta og oppkast etter frokosten. Drit kjedelig det hele. Men sånn er livet etter å ha overlevd en dødelig hjerneblødning. Jeg må nok i all tid slite med den flaksen jeg tross alt fikk ved å ha fått livet tilbake!

 

 

TUR TIL NEW YORK!

Har nettopp kommet hjem etter en snau uke i New York. Sønnen min var med denne gang siden jeg må ha noe bistand. Men han var veldig glad for en New York-tur. Første New York-tur for han mens jeg har vært der en rekke ganger før. Men siste gang var i 1987 og New York er noe forandret siden den gangen.


f
Vi reiste med Norwegian og Dreamliner`n! Et  topp moderne fly.. Norwegian er også veldig gode på å behandle folk med spesielle behov og en elektrisk rullestol er intet problem. Jeg bruker alltid Norwegian. 


Vi fløy Vestlandet-Island- Grønland og nedover Newfoundland-Canada før vi landet på John F Kennedy-flyplassen i New York. Vi landet på Terminal 1,JFK er kjempestor og har 8 terminaler.

Under den 8 timer og 10 min lange flyturen ble det servert en varmrett.  Og en frokost… Maten hadde jeg betalt 1000 pr person hver vei og den var svært dårlig.

Man skal kunne velge mellom kjøtt eller fisk. Dette fungerte på turen over,jeg valgte fisk. Ikke akkurat noen gourmet-opplevelse. Men drikke til maten var gratis! Neste måltid bestod av en sandwich, en liten kake og en liten boks juice.

På skjermen foran seg kan man velge et stort antall filmer. Og spill…

 

Det går ikke traller rundt i flyet for å selge drikke og snacks. Dette kjøper man på “skjermen ” foran seg. Like etter at man har brukt kredittkortet sitt og betalt for varene kommer kabinpersonalet og leverer det. Dette fungerte utmerket.

Etter 8 timer landet vi på JFK etter en veldig behagelig flight.

Vi tok buss inn til sentrum av New York. De aller fleste busser er godt tilrette lagt for funksjonshemmede.

Vi bodde på Jefferson Washington Hotel. Det er et 3-4 stjerners hotel,rommet var et HC rom  og hotellet lå med kort avstand til Times Square, Central Park,Madame Tussads og kjente museumer.

Første kveld i New York måtte vi selvsagt på Times Square.

Sønnen min på Times Square…

Neste morgen måtte vi ut for å skaffe oss frokost…


McDonalds frokost er ingen gourmetopplevelse det heller…
 


Times Square..


Bildene er fra Carlos Bakery

Cupcakes fra Carlos Bakery må testes!

Vi var en del rundt på Times Square.

En av New Yorks mange brannstasjoner. Det kan være tøft å se dette…

Skyskrapere overalt…

 

Det er også mye politi å se..


Selv om politiet ser litt tøffe ut er de svært vennlige. Da sønnen sa vi var fra Norge stilte de kjapt opp på bilde.


Central Park

Vi spiste frokost flere ganger på AppelbeesMasse forskjellige slush å velge i…

og masse forskjellige godterier og kjappe måltider..


Vi var innom Hersey`s som ligger midt på Times SquareVi tok en del taxi,da blir man møtt av dette skiltet.

Vi var i Den norske sjømannskirken. Der ble vi invitert på grilling på taket.

Det var litt spesielt å sitte sammen med ca 30 andre norsk-amerikanere,nordmenn og studenter på et tak ,omgitt av skyskrapere og fly rett over…

Vi reiste med undergrunn,lett å finne frem

Et av målene for denne USA-turen var Ground Zero. Jeg har jo vært i New Yorl en del ganger før og hadde vært i World Trade Center. 

Alle de falne brannmenn under 11/9

Ground Zero,her stod det sørlige tårnet. Rundt plassen er det skilter med navn på alle de som døde 11/9

 

Det var voldsom sikkerhet for å komme inn i Memorial Museum. Der opplevde jeg forresten noe artig. Sønnen og jeg stod i kø for å skaffe oss billetter. Billett kostet 24 dollars. Jeg tok fram 50 dollars men plutselig stakk en eldre dame en billett i hånda mi. Hun sa hun ikke trengte billetten. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre men en vakt sa at billetten var helt ekte. Snakket litt med vakta og han var enig med meg om at jeg nok hadde fått billetten for at dama syntes synd på meg i rullestolen. Men meg fins det ikke synd på. Men takk til den ukjente dama som ga meg billetten,jeg sparte 24 dollars!

Det var vondt å se en del av det museumet viste frem. Det var fotoforbud for alt av private eiendeler. Men rart er det å se sko og klær etter de som døde 9. september. 


Veldig spesielt å være ved Ground Zero og Memorial Museum. Det er en souvenirbutikk der og jeg kjøpte en del. Bl a dette armbåndet til 5 dollars. Pengene er donasjon.

Fordi jeg handlet for mer enn 60 dollars fikk jeg en bok på kjøpet. En bok på 860 sider som viser bilder fra 9.september.2001

Blogger mer i morgen om turen til New York!